dimecres, 28 de juliol del 2010

PAELLA D'ARRÒS AL FOC DE LLENYA


Estiu, vacances, calor, juliol... Santa Anna, festa major de Blanes! I per celebrar-ho, tota la família reunida, en ple, la gran família, la dels avis,  els tiets, els oncles, els cosins, els germans,  els cunyats...
L'àvia va anunciar: aquest any l'Andreu ens farà l'arròs. I en conèixer la notícia la Blanca va exclamar: boníssima la paella del tiet Andreu! I no va fallar, la cara de satisfacció del tiet remenant l'arròs ja predeia que el resultat culinari seria immillorable. I és que li va quedar un arròs tal com a ell li agrada... ben melós!

Ingredients:

gambes i escamarlans de Blanes
sèpia i calamar
costella de porc tallada a trossets
salsitxes
musclos
cloïsses
ceba
all
tomàquet
un raig de Martini negre
julivert
arròs
aigua o brou de peix
oli i llard
sal i pebre

La quantitat dels diversos ingredients van a gust de cadasú. En aquest cas, la paella va ser per a 24 persones i cal dir que el foc de llenya dóna un gust molt diferent a l'arròs de quan el cuinem amb gas o electricitat. També cal vigilar el temps de cocció ja que el foc no es pot regular. 

Es sofregeixen les salsitxes i la costella de porc, salada i empebrada, en una paella amb oli i una miqueta de llard. Es treuen i s'hi posen les gambes i els escamarlans que es fregeixen molt lleugerament per les dues bandes. També es reserven a part. En el mateix oli s'hi cou la ceba i l'all tot ben picat i quan això ja està enrossit s'hi afegeix el tomàquet ratllat juntament amb la sèpia i el calamar tallat a tires.  Es sala i es deixa una estona que vagi absorbint el suc que deixa anar.  S'hi aboca un raig de Martini que farà que el tomàquet perdi l'acidesa. A continuació ja s'hi posa l'arròs que es va sofregint fins que els grans queden ben solts. S'hi col·loca la carn, les gambes i els escamarlans i s'hi tira el brou.  Es torna a salar. Al cap d'uns minuts, s'hi disposen els musclos, les cloïsses i s'empolsa amb força julivert tallat a bocins. Quan l'arròs va quedant sec és el moment de treure la paella del foc i deixar-la reposar uns minuts tapada.








38 comentaris:

  1. Tens tota la raò, el foc de llenya dóna un gust totalment diferent, és que no es pot comparar. Havia de ser boníssima, perquè de pinta.... mare meva, jo ja dinaria ara!

    Fins aviat! ;)

    ResponElimina
  2. pedazo de paella..y que pinta mas buena tiene..solo he comido una vez arroz hecho a la leña y madre mia,que rico estaba....

    ResponElimina
  3. Tela marinera la paelaa del tiet Andreu...mis felicitaciones!!!!pero que rica...hace años que no como una paella a la leña,y es que es una delicia......vaya si la habbreís disfrutado familia ;))

    ResponElimina
  4. Una paella de categoria!!!Ya me imagino como estaria el arroz ummmm....cada cucharada vale por diez.
    Besets.

    ResponElimina
  5. Dinou anys hem pasat els estius a Blanes, i les festes de Santa Anna, hem viscut... el millor el focs, el pitjor la fira...jejeje que la patiam de valent, ja que estaven al passeig mateix, davant del escenari de les sardanes.

    Una molt bona paella, ja m'agradaria poder tastar.la
    Un petonet

    ResponElimina
  6. Estupenda forma de hacerla, se ve que esta deliciosa.

    Es un gusto poder ver como la hace por medio de fotos.

    Un saludo : )

    ResponElimina
  7. Renoi amb l'Andreu quin traça!, ja me'n faria un platet...Aquests àpats familiars són d'allò més entranyables, al voltant d'una taula amb un bon menjar tot es veu millor!A reveure.

    ResponElimina
  8. Espectacular!!! quines fotos...venen ganes de llepar la pantalla :) petonets

    ResponElimina
  9. Que paella que gran que bona no li faltava de res, això s'avisa ens hibieramos presentat uns quants més jajajjaajajja.
    Que cara de satisfacció amb la seva paella, vingui posa el posat per al blog jajjajaajaja.
    felicitats
    petons guapa

    ResponElimina
  10. Pura delicia una paella feta amb foc de llenya, el tiet Andreu es nota que té molt bona mà, li ha quedat espectacular.
    Petons.

    ResponElimina
  11. Eiiiii!
    Al menys fa dos mesos que no menjo una paella feta al forn de llenya!

    Encara qeu cuinar per tanta gent has de controlar molt bé les quantitats i sobretot el foc!

    Jo no podría pas ferla tan gran, be, si , però de ben segur que no em quedaria be:P

    Petonets

    ResponElimina
  12. Caram quina paella tan formosa!! Aquesta és de les 'de pel.lícula' I la veritat que de vegades són grans però no fan gaire bona pinta. I aquesta es veu tremenda!!

    Felicitats :-)

    ResponElimina
  13. He quedado sin respiracion!!.....que maravilla....gracias por las fotos....lo mejor? tu horno....Abrazos, Marcela

    ResponElimina
  14. Solo con el título se me saltan las lágrimas. Bestial paellón!!! Que envidia

    ResponElimina
  15. esplèndida aquesta paella!!!! la meva enhorabona a l'Andreu , a mi també m'agrada melós. Noltros també tenim un forn de llenya , però a l'estiu només els valents com voltros el posen en marxa.

    M'ha fet una mengera!!!!

    Una abraçada

    ResponElimina
  16. Quina paella,de dalt de tot,i al forn de llenya,açò ja es molt especial,i no li falta de res,aquets escararmalans i aquestes gambes,no hi ha paraules,la fota ja ho diu tot.
    PETONETS WUAPISIMA.

    ResponElimina
  17. Mariàngels,
    Quina cosa hi ha millor que una bona paella compartida amb la família o els amics?.
    Felicitats i bones festes.

    ResponElimina
  18. quina pinta deu meu!! jo por una paella o por un arros ben fet....MA-TO!!.
    quan era petitona al estiu un tiet meu va fer una paella a la brasa com tu...quins bones recordes...
    una abraçada

    ResponElimina
  19. Madre santa si una paellla ya de por si está buena esta hecha a leña debe ser la bomba, seguro q estaba exquisita.
    BSs

    ResponElimina
  20. Encara recordo l'oloreta que feia la paella que fèiem a casa, i és que la llenya li dóna un gust especial a l'arròs!
    És clar que a casa no teníem cap tiet tan simpàtic que ens fes la paella! Sempre havíem de ser la meva mare i jo les que suàvem la cansalada davant del foc...
    Una abraçada

    ResponElimina
  21. Menudo paellón!! joe esto me lo como de un tirón y sin dejar ni rastro en el plato! Felicidades!!! Encima con el pescaito así puesto...

    besos guapa

    ResponElimina
  22. Uhmmm! Qué envidia!
    Sol, paella al aire libre, amigos, ..., un plan perfecto!
    Besos

    ResponElimina
  23. L'arròs del tiet Andreu es veu trencador.., i la gresca que significa fer una celebració familiar, en plena Festa Major d'estiu al seu voltant... un no va més ... envejable tot plegat...
    Una abraçada

    ResponElimina
  24. Això si que és una paella com deu mana!! quin goig! i quina sort els que la van poder tastar!! cuinar amb llenyar és una altra cosa, li dona un altre gustet...
    Salutacions

    ResponElimina
  25. Tremenda paella, que gusto le coge cuando la hacemos al fuego de leña, y con la cantidad de gambas y cigalas que tiene, debe ser un lujazo al paladar. Feliz verano, nos leemos en septiembre ;)

    ResponElimina
  26. elle doit être trop bonne ta paella cuisinée de cette façon.
    on ne peut que succomber, j'adore
    bonne journée

    ResponElimina
  27. Enooorme, esta paella, cuando se hacen a leña no tiene comparación, Creo que le falta algo de marisco, ¿no?, jeje.
    No conocía tu blog, desde hoy te sigo

    ResponElimina
  28. La paella está siempre buena, pero con fuego de leña coge ese saborcito ahumado tan rico, ummmm lo que daría por un platillo.
    un biquiño

    ResponElimina
  29. Buffffffffff pero que pintaaa Mare de Deu!!!!!!

    y hecha en leña...esta paella esta diciendo: cómeme..cómeme!!!

    Buenísima.
    Besoss

    ResponElimina
  30. Quina cara de feliç que fa el tiet.. Segur que va ser un gran dia. Ma cridat l´atencio lo del raig de Martini, molt original. Bon estiu..

    ResponElimina
  31. Cette paella au feu de bois doit être délicieuse.
    J'en aurai mangé avec plaisir.
    Bonne journée et à bientôt.

    ResponElimina
  32. Que bo l+arros amb foc de llenya, te un gustet especial!!!

    El comentari el faig des de kopenhaven, per aixåo aquests signes extranys enlloc dels accents!'

    Per cert, fa un fred... i plou cada dia!! A finlåandia vau tenir calor?

    PTNTS DOl'a

    ResponElimina
  33. ¡ Es espectacular y así al horno de leña impresionante!
    Ni imaginar el buen sabor que tendría.
    Un abrazo.
    Joan i Sara

    ResponElimina
  34. Vaya paellla, quién la pillara!! es enoooorme y seguro que estuvo riquísima!
    Feliz verano!

    ResponElimina