divendres, 14 de maig del 2010

DORADA AL FORN AMB FARIGOLA


Anar a comprar peix és tota una experiència, gairebé una festa, sobretot si es pot anar a algun poble costaner. I ho dic perquè mai no saps què portaran els quillats, què ens haurà regalat avui el mar, no es poden fer plans, cal improvisar. Aquesta setmana vam poder comprar el peix a Blanes. A fora la peixateria, les dones (i cada vegada més els homes) ens esperem mentre  van passant per davant dels nostres ulls vigilants les caixes que arriben del moll. És el peix de tarda, acabat de pescar. Mentre anem entrant,  el cervell va a cent per hora: què agafem, com ho cuinem, en congelo?
Aquestes dorades van anar directament al cabàs. Un cop a casa, la revista Milfulls, que distribueixen els mercats municipals de Girona, em va oferir una recepta de luxe proposada pel restaurant La Llar de Roses: escórpora al forn amb farigola i vi blanc. Canvi d'escórpora per dorada, farigola fresca dels camps i dinar de diumenge entre setmana!

Ingredients:

1 dorada d'un quilo o mig (o dues de tres quarts)
6 patates mitjanes
1 ceba grossa
un raig de vi "turbio"
mitja cabeça d'alls
farigola fresca
sal, pebre i oli 

Es pela la ceba i es talla a tires fines. Es posa en una cassola amb un bon raig d'oli a foc suau i es cou tapada perquè es vagi fent amb l'aigua que treu. Es reserva.
Mentre, es pelen les patates, es tallen a rodelles de mig centímetre i es confiten en la mateixa cassola on hi havia la ceba durant 10-15 minuts junt amb els alls aixafats.
En una plata de forn s'hi col·loquen les patates confitades, la ceba i la dorada, neta i salpebrada. Això es cou a 180º durant mitja horeta. Tot seguit, s'hi tira el vi i les fulles de farigola fresca i es deixa 5 minuts més.

14 comentaris:

  1. Quin bon aspecte té aquest peixet...

    Ja ho té el peix fresc, que amb qualsevol cosa ja és bo de mena.

    Fins aviat! ;)

    ResponElimina
  2. Aquests plats són genials! i estan molt bons, a casa es barallen per les patates!!!
    petó

    ResponElimina
  3. Totalment d'acord: això és un dinar de diumenge entre setmana!!!!
    M'encanta la farigola, és una de les meves herbes preferides... fins aquí m'arriba l'oloreta que fa, je je je...

    ResponElimina
  4. HOLA GUAPA TU

    AQUEST PLAT ES UNA MERAVELLA, JO TAMBÈ EL FAIG AIXÍ, PERÒ DEIXO ELS CAPS D´ALLS SENCERS, DONCS AL MEU MARIT LI ENCAREN ...QUAN VAIG A BLANES JO TAMBÈ DISFRUTO COM TU...JE,JE

    PETONETS SUSANNA

    ResponElimina
  5. Això sí que és tenir sort: veure com baixen el peix de les barques i poder anar pensant quin triaràs!
    El peix al forn que ens has proposat és boníssim i molt sa. Particularment la dorada és el peix que menys compro perquè la trobo massa oliosa, però com tu dius si no és amb escórpora, serà amb besuc de la piga, amb llobarro o amb el que més ens agradi. I no cal esperar al diumenge. Avui pot ser un bon dia!
    Petons

    ResponElimina
  6. Llastima que no sopc gaire de peis , pro aquestes dorades diue; Menjem..

    ResponElimina
  7. ooooohhhhh! es d'aquells dinar bons bons i simples.

    Fantasticccccc!

    ResponElimina
  8. Mariàngels,

    Anar a les llotges de pescadors dels ports és tota una experiència, i veure la subhasta del peix encara més. La darrera vegada que nosaltres vam tenir ocasió de fer-ho, va ser l'any passat a Palamós. Si a més pot comprar el peix fresc descarregat i decidir (improvisant) quina recepta faràs, és el complement perfecte. Veig que vosaltres ho heu fet i amb uns resultats extraordinaris.
    Una abraçada

    ResponElimina
  9. Aquest peixet està de mossegada i mitja!jo que sóc de peix,me l'apunto!a reveure!

    ResponElimina
  10. Buffffff, si me pones estas doradas delante, me zampo hasta la fuente!! Vaya pintaza que tienen!!!! Un besazo

    ResponElimina
  11. Quina sort poder comprar el peix tant fresc. a la muntanya ens hem de conformar amb el que arriba, i a vegades és millor que sigui congelat!
    ptns.

    ResponElimina
  12. M'agrada molt anar a veure arribar els pescadors, tot i que no hi entenc massa, sort de les receptes que trobo per internet que m'ajuden a aprendre a cuinar peix. Aquestes dorades tenen una pinta fantàstica!!

    ResponElimina
  13. veure el peix de la barca al teu plat, és tota una garantia de que t'agradarà... i amb aquestes herbetes...jo tambe sento l'olor !!!
    Una abraçada

    ResponElimina
  14. he provat de fer la recepta i... molt bona! i fàcil! no en sé gens de cuinar!
    gràcies per les bones idees per fer amb el peix!

    ResponElimina